maandag 13 mei 2024

 

VOORJAARSSCHOONMAAK

Ken je dat gevoel? De dagen beginnen te lengen, de winterblues lijken voorbij en zomaar ineens ben je spontaan bezig met opruimen en schoonmaken. Voor je het weet heb je kasten overhoop gehaald om eens grondig op te ruimen. Het voorjaar hangt in de lucht!

Of is de voorjaarsschoonmaak een ouderwets idee, niet meer van deze tijd? Laten we het dan maar lentekriebels noemen.

Hoe we het ook noemen, klaarblijkelijk kennen we dat gevoel wel op Te Werve. Er wordt naar hartenlust gepoetst, geruimd, geschuurd, geschilderd, gesnipperd en gesnoeid.

Het witte bruggetje is met een milieuvriendelijk sopje ontdaan van de groene aanslag. Al poetsend is gelijk de brug geïnspecteerd om te zien of er onderhoud nodig is.

De betonblokken, die de auto’s wijzen waar ze de bocht kunnen nemen, om de parkeerplaats op te rijden zijn weer opnieuw in frisse gele verf gezet.

Het grote landhuis staat al een tijdje in de steigers en wordt zo te zien flink onderhanden genomen.

Het doek van de flex-tent van Te Werve Buiten is vervangen.

De botenloods vertoont lelijke plekken. Tijd om gewapend met schuurmachines, plamuurmessen, kwasten en potten beits met een intens blauwzwarte kleur, deze eens grondig aan te pakken.

Nog voor dat al het groen weer gaat uitlopen, nog even een keer over het terrein met vuilniszak en knijper om rondzwervend vuil te verwijderen. Resultaat is nog geen halve vuilniszak….valt best mee hè. Sinds er statiegeld op flesjes èn blikjes zit slingert er beduidend minder van dit soort rommel rond. Er wordt wel van alles gevonden, laatst nog werd er een complete brommerhelm uit het water gevist.

De tuin bij de orangerie wordt grondig aangepakt. Een heg was enorm breed geworden en is inmiddels tot de helft teruggesnoeid. Een aantal stronken en een lelijk stuk gras zijn weggehaald. Dat was flink hakken en spitten. Ondertussen worden al plannen gemaakt hoe de ontstane ruimte weer kan worden opgevuld. De klimop langs de muur is weer in fatsoen gebracht en een aantal overwoekerde struiken en bomen worden ontdaan van deze enthousiaste klimplant.

Heb je trouwens gezien hoe mooi de blauwe regen staat te zijn tegen de oude muur?

Afgelopen maanden zijn over het hele terrein afgebroken takken verzameld en op zogenaamde rillen gelegd. Niet alles blijft liggen want dan wordt het een rommeltje. Een ander gedeelte van het losliggende en gezaagde hout wordt op stapels langs de paden verzameld. De mooie grillige takken, met of zonder zwammen laten we natuurlijk liggen.

Aan het einde van het zaagseizoen, in de “snipperweek”, worden al deze klaargelegde stapels hout langs de paden met veel kabaal opgevreten door een ontzagwekkende machine. Een heel schema wordt gemaakt, wie helpt er welk dagdeel mee met snipperen. De hakselaar wordt gehuurd voor een week en in die tijd moeten alle stapels hout versnipperd worden tot heel veel bergen keurige snippers.

De houtsnippers zijn inmiddels her en der over het terrein verspreid. Dat was nog een hele klus. Snippers vervoeren naar een visplekje om dat wat netter maken. Snippers aanbrengen op gedeeltes van paden die behoorlijk modderig zijn geworden door de overvloedige regen van afgelopen tijd.  En zo komen alle snippers op hun uiteindelijke bestemming terecht.

Het zaagseizoen met z’n takkenherrie is nu echt voorbij, de rust is weergekeerd. De vogels kunnen hopelijk in een onverstoord en opgeruimd Te Werve hun nesten gaan bouwen. Niet dat ik er iets over te zeggen heb, maar wat mij betreft kan het broedseizoen beginnen.

foto landhuis: Dirk Verveda

IG 12-04-2024

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten