maandag 25 maart 2024

EEN ROOD RAADSEL

Het is  één van de eerste dagen dat ik als vrijwilliger aan de slag ga op het landgoed Te Werve. Een collega vrijwilliger wijst me op een klein rood iets tussen het groen en het losliggende hout. 

Ik ben opgetogen, heb dit nog nooit gezien en vraag me af wat het is. Van verschillende kanten krijg ik namen te horen als bekermos en rood bekertjesmos. Dus ik op zoek in diverse apps en in Google. Prachtige foto’s kom ik tegen van diverse soorten bekermos maar er zit niet iets tussen dat lijkt op wat ik daar op Te Werve heb gezien.

Gewapend met mijn mobiele telefoon opnieuw op pad om het wonderschone rode zwammetje op te zoeken en een foto te nemen. Ik hoop dat het er nog staat en dat ik de plek terug kan vinden. 

En ja… de app obsidentify herkent het als de Rode kelkzwam sl, incl. Krulhaarkelkzwam.

Mysterie opgelost?

De rode kelkzwam of Sarcoscypha coccinea, soms ook rode bekerzwam of vermiljoenbekerzwam genoemd is een paddenstoel die voorkomt in loofbossen en parken vermeldt Wikipedia. De rode kelkzwam is te vinden op vochtige, voedselrijke grond vaak op mos of op verterend hout. Eind twintigste eeuw stond deze nog als zeldzaam te boek maar sinds 2010 komt deze kelkzwam vrij algemeen voor.

‘De zwam kan 1 tot 5 centimeter groot worden. Aan een dunne en taaie tot 2 cm lange witte en viltige steel bevindt zich een soms ingedeukte of ingesneden kelkachtige bol. In aanvang is deze nog bijna gesloten. De kleur van de gladde binnenkant is fel rood. De van een korte franje voorziene bovenrand is bleek. Aan de buitenzijde is de zwam dun witviltig met bij het verouderen vaak kale plekken. De kleur van de binnenzijde schemert er duidelijk doorheen. 

Er worden ook albino's en tussenvormen gevonden. De geur van de zwam is onopvallend.’

‘Bronnen spreken elkaar tegen over de eetbaarheid van de soort.(…) De zwam wordt in Scarborough [een plaats in het Engelse graafschap North Yorkshire] gebruikt als tafelversiering, samen met mos en takjes.’ 

‘Behalve de rode kelkzwam is er de krulhaarkelkzwam(Sarcoscypha austriaca) die ongeveer even vaak en op dezelfde plaatsen voorkomt. De twee soorten zijn alleen onder een microscoop van elkaar te onderscheiden.’

Dus nu weet ik nog niet zeker welke van de twee ik heb gezien…


IG 08-03-2024Geen opmerkingen:

Een reactie posten