woensdag 23 november 2022

 

AFGEZAAGD

Op Te Werve groeit en bloeit in voorjaar en zomer van alles: planten, struiken, maar zeker ook bomen. Ze worden hoger, dikker en zwaarder. In de herfst wordt bij de meeste bomen het blad afgestoten en worden wortel en tak in gereedheid gebracht voor het komende voorjaar. In de winter staat alles in de ruststand. Dat is het jaarlijkse ritme van de natuur.

Dat betekent dat er in deze tijd van het jaar weer volop gezaagd gaat worden: de motorzagen zullen af en toe weer jankend door het bos gaan. Dode bomen worden geruimd, takken die uit de boom dreigen te vallen worden weggehaald. Bij de ronde door het bos in de afgelopen maand zijn de bomen die om zullen gaan al gemarkeerd. De zaagploeg staat gereed.

Jammer van die bomen? Nee, zeker niet. Groen moet onderhouden worden en dat geldt zeker ook voor bomen. Dode bomen zijn gevaarlijk, ze kunnen omvallen en veel schade teweegbrengen. Maar ook gezonde bomen moeten er soms aan geloven. Waar de bomen te dicht op elkaar staan moet er worden gedund. Gebeurt dat niet dan krijg je een bos met sprietjes: hele hoge bomen die in concurrentie met elkaar zo snel mogelijk naar het licht groeien maar onvoldoende massa hebben en kwetsbaar zijn voor wind en storm.

De komende weken gaat de zaagploeg aan de slag; een groep mannen met levenslange ervaring in het werken met machines en motoren. Gepokt en gemazeld. Een team dat zeer goed op elkaar is ingesteld. Iedereen weet wat ie moet doen: de omgeving vrij maken, de ketting en de banden aanleggen en spannen om de boom precies in de goeie richting om te laten gaan. Pas dan gaat de motorzaag erin en valt de boom op de uitgestippelde plek tussen andere bomen in. Precisiewerk. Vakmanschap.

We prijzen ons gelukkig met die ervaren zaagploeg. Daarom is het ook zo belangrijk dat er jongere mensen zijn die nu geschoold worden en ervaring kunnen opdoen om die kwaliteit te behouden. Motorzagen mag je zelf wel in je achtertuin doen, maar op een terrein als Te Werve moet je daarvoor echt gecertificeerd zijn. Logisch, want het gaat om gevaarlijke klussen en een levensgevaarlijke machine.  

Begin november heeft Harold zijn certificaat behaald na een driedaagse Lentiz-opleiding. Theorie én praktijk. Theorie om de motorzaag in en uit elkaar te kunnen halen en te weten waar de gevaren op de loer liggen als een boom gaat vallen. Afgesloten met een examen. En dan nog het praktijkexamen: een boom omzagen en precies op een gemarkeerde plek laten neerkomen. We zijn trots op deze gecertificeerde vrijwilliger!

Daarbij horen dan nog het gezichtsmasker, de gehoorbeschermer, stevige handschoenen, een zaagbroek en speciale veiligheidsschoenen. Gefinancierd met subsidie van De Groene Motor, een programma van de Provincie Zuid-Holland – medegefinancierd door de Nationale Postcodeloterij - om groene vrijwilligers te ondersteunen.

Hoort u straks de motorzaag, dan weet u dat de boom wordt afgezaagd door een deskundige!

MvL 21112022

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten