dinsdag 4 oktober 2022

 JARDIN TE WERVE, PARC á PARIJSWIJK

Zon mooi parkachtig landgoed als Te Werve vind je niet snel in onze omgeving. Dat maakt vergelijken met een gelijksoortig gebied moeilijk. Maar laten we eens verder kijken. Neem Parijs. Waarom niet? De meesten van ons zijn er wel eens of zelfs vaker geweest. De Franse hoofdstad, ruim twee miljoen inwoners, de voorsteden en buitenwijken niet meegerekend. Een stedelijk gebied, zonder twijfel. Al veel meer dan 100 jaar rijgen zich de flats aaneen, avenue na avenue, arrondissement na arrondissement. Door de straten gaan per dag tienduizenden mensen; sinds de komst van de doortastende burgemeester Anne Hidalgo steeds vaker op elektrische steppen en fietsen en aanzienlijk minder in auto’s.

Het is verrassend om te zien hoeveel parken er in die stad zijn. Van een klein buurtparkje tot hele grote parken, soms net zo groot als Te Werve: Jardin du Luxembourg is 23 ha groot, Jardin des Plantes 28 ha. De vele parken liggen verspreid over de hele stad. Elke Parijzenaar kan binnen een paar minuten naar een park lopen. En dat dóen ze ook, massaal. Duizenden mensen. Groen is voor de Parijzenaars erg belangrijk en wordt gekoesterd. Alle parken zijn omheind: soms met een eeuwenoud smeedijzeren hekwerk, vaak simpeler natuurlijk, maar wel effectief. ‘s Avonds gaan ze dicht en op slot, in de ochtend weer open. In alle parken wordt toezicht gehouden, in heel veel parken is een (schoon!) toilet aanwezig. Bijna altijd zie je er ook gemeentepersoneel werken aan het onderhoud: het groen wordt goed verzorgd. Voor de kleintjes is er meestal in het park nog een afgezonderd speeltuintje, voor de allerkleinsten zelfs een speciale plek, schoon zand, schepjes, met vriendelijk hekwerk afgescheiden van de rest. En wat zeker heel belangrijk is: in alle parken staan banken. Niet één, niet twee, maar talloze. Schoongemaakt en gelakt.

Werkenden gebruiken de ruimte om te pauzeren, hardlopers om te joggen, jongeren om te voetballen of te basketballen, verliefde paartjes om in het gras te liggen.

De meeste parken hebben ook een culturele en educatieve functie. Vaak staat er een beeld, heel vaak staat er een bord waarop de geschiedenis staat en de naam van het park wordt uitgelegd. Maar de stad vertelt ook vaak wat er voor bijzonders aan het groen is: bijvoorbeeld een zeer oude eik, of een ginkgo van meer dan dertig meter hoog. Ook de vogeltjes worden niet vergeten. In één van de parken staat een paal met een nestkastje en eronder een afbeelding van een koolmees met uitleg.

Natuurlijk is er niet altijd ruimte voor een flink park. Maar geen nood: veel straten in Parijs zijn erg breed en hebben in het midden ruimte genoeg voor de aanleg van een royale groene wandelstrook.

En als er op de grond niets geschikt is, nou, dan neem je een oud bovengronds traject van een opgeheven metrolijn. Zo is er de Coulée Verte, de Groene Riem, een voormalig metrospoor op zo’n 10 meter hoogte tussen de huizen door, dat al 30 jaar bestaat. 4,7 Km lang, ecopark, met drinkwater, wifi. Geen défibrilateur, open - afhankelijk van het seizoen - van 07 tot 20.30 uur. Met zoveel informatie, kan het makkelijker?

Te Werve is net zo’n groene oase in stedelijk gebied. Ook bij ons kun je er tot rust komen. Genieten van de natuur, bloemen, bomen, bijtjes, vogels en vlinders bekijken. Afkoelen in te hete zomers. Rijswijkers zouden er meer gebruik van kunnen maken.

Parijs zou Te Werve maar wat graag binnen haar stadsgrenzen hebben: Jardin Te Werve. Dat gaan we niet doen: Te Werve blijft in Parijswijk!

MvL230922

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten