maandag 2 mei 2022

 

ZO ZIET DE HEMEL ER VAN BINNEN UIT

Je vraagt het je vaak af: hoe zou de hemel er van binnen uitzien? Zijn er kamers? Zalen? Gangen? Krijgen sommige mensen een hogere plaats dan anderen of zit je allemaal naast elkaar? Zitten of staan, of misschien wel lopen.

Berichten van boven (klopt dat, is het van boven?) hebben ons nooit bereikt. En toch hebben we een heel sterk beeld.

Want laten we eerlijk zijn, mooier dan een hele wand met bloeiende blauweregen kán gewoon niet. En laat er nu zo’n wand op Te Werve zijn! Wij weten het zeker: in de hemel zijn de wanden begroeid met Blauwe Regen. Moet wel, kan niet anders.

Onze blauweregen groeit aan de westkant van de muur bij de boomgaard. Ruim 85 jaar geleden geplant, weten we uit mondelinge overlevering. Elk jaar wordt ie zorgvuldig gesnoeid en zodra de primula’s en de narcissen hebben gebloeid weten we uit ervaring dat De Blauwe er aan komt. Beginnend bij de Oranjerie, snel uitlopend in de richting van het Meer tot de hele tuinmuur een zachtblauwe tint heeft gekregen. Elk jaar weer een wonder hoe uit onopvallende bruin getinte stengels zoveel tere schoonheid kan ontstaan: de wonderlijke wisteria. Ze kan zich met het grootste gemak winden om palen en bomen; doch bij het beklimmen van een muur wil ze graag een handje worden geholpen met tere latjes en zachte twijgjes. Vlijtige vrijwilligershanden vervullen die vriendentaak met verve; alles voor De Blauwe.

Het spreekt voor zich dat deze schoonheid niet onopgemerkt blijft:

Dichters, schrijvers, schilders;

paartjes jong en oud,

ze lopen langs de muur,

befluisteren de schoonheid,

genieten van dit blauwe avontuur.

Ook elders in de wereld wordt de wisteria geprezen om haar vorm en kleur. Vooral in Japan, dat naast Korea en China één van de oorsprongslanden van de blauweregen is. De natuurlijke schoonheid van bloemen en planten trekt daar elk jaar weer miljoenen mensen naar de parken. Prachtige meterslange pergola’s roepen een dromerige sfeer op waar Japanners uren naar kunnen kijken. Het Ashikaga Park is daar een befaamde toeristische attractie. Dichterbij zijn er natuurlijk de sublieme schilderijen van Monet en dan met name zijn beroemde werk Blauweregen: dat indrukwekkende meters grote werk waarin lucht, water en blauwpaarse bloemen in elkaar verstrengeld zijn geraakt raken.

 

Wie naar Parijs gaat moet Monets werken zeker eens bekijken in Museum Marmottan, niet ver van de Eiffeltoren.      

Maar misschien heeft u de blauweregens al gezien in het Kunstmuseum in Den Haag dat er in 2019 een speciale tentoonstelling (“Monet – Tuinen van verbeelding”) aan wijdde.  

Net zo mooi als Te Werve? Nou, het spant erom!

 

MvL29-4-2022

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten