donderdag 10 februari 2022

 

INSPIRATIE VOOR KUNSTENAARS

Als groot, mooi en oud natuurterrein met een prachtig landhuis verbaast het niet dat Te Werve heel aantrekkelijk is voor liefhebbers van alles wat groeit en bloeit: vogels, planten, paddenstoelen, vlinders, vleermuizen en bomen. Ook voor kunstenaars is het gebied een bron van inspiratie, tot op de dag van vandaag. We hoeven alleen maar te wijzen op de Rijswijkse fotograaf Rob Mostert die op schitterende wijze tal van paddenstoelen betoverend in beeld weet te krijgen.

Eerder al hebben we gewezen op Louis Apol, de Haagse schilder die een fantastisch winterlandschap op doek zette met de toegangsbrug als centraal punt. Zó’n winters beeld dat je het al koud krijgt als je ernaar kijkt.  

Vandaag een andere kunstenaar in beeld: Leon Senf. Geboren in Delft in 1860, veelzijdig kunstenaar: schilderde, maakte etsen en litho’s, ontwierp keramiek. En juist als keramist is hij in contact gekomen met Abel Labouchere. Geboren in hetzelfde jaar (1860). Overigens ook overleden in hetzelfde jaar 1940: leeftijdsgenoten dus. De twee konden elkaar goed aanvullen. Abel werd op zijn 23ste mede-eigenaar van de Delftsche Aardewerkfabriek De Porceleyne Fles en wilde daar de zaak flink opschudden. De kunstenaar Leon Senf was plateelschilder en ontwerper en werd in Delft hoofd van het atelier. Samen brachten ze het Nieuw Delfts aardewerk tot stand, wat de Porceleyne Fles een flinke impuls gaf.

Zoals bekend liet Abel in 1909-1910 het Meer van Te Werve graven. Toen het klaar was ontwierp Leon een prachtig tegeltableau van het Meer. Rob Mostert fotografeerde het jaren geleden al:


Achterop het tableau zit een briefje waaruit duidelijk wordt dat Abel Labouchere het schonk aan Gerard Veth van de bank Schill & Capadose (in 1952 opgegaan in Pierson, Heldring & Pierson). Hij deed dat uit dank voor zijn hulp bij de financiële afwikkeling van het graven van het Meer.

Het tableau is nu eigendom van Museum Rijswijk, dat het op de kop wist te tikken bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg. Ook op andere plaatsen is werk van Senf te vinden: in het Vredespaleis, in de Schouwburg in Haarlem, in Museum Boijmans van Beuningen, in het Stadhuis van Rotterdam.

In 1918 verhuisde de schilder naar Noordwijk, waar hij inspiratie vond in de dorpsbewoners en in de visserswoningen. Museum Noordwijk heeft veel van zijn werk aangekocht; in 2008 werd daar een speciale tentoonstelling aan hem gewijd. Gerrit Kalff schilderde een fraai portret van Senf.

Leonardus Johannes Senf heeft veel ontwerpen gemaakt voor borden, vazen, schalen, etc. die bij De Porceleyne Fles zijn geproduceerd. Van die producten zijn er zeker honderden gemaakt. Daarvan zijn er nog vele beschikbaar. Wie zo een origineel bord wil kopen, geen probleem: de kleindochter van Abel Labouchere biedt uit de verzameling van haar moeder diverse borden aan op Marktplaats. Zo komt de geschiedenis wel heel dichtbij!

MvL10-1-22

Geen opmerkingen:

Een reactie posten