woensdag 29 september 2021

 

GROOTMEESTER IN HET KLEINE:  FOTOGRAAF ROB MOSTERT

Regelmatig zie je ‘m lopen, aandachtig speurend over de grond, de camera in de aanslag, supergeconcentreerd: onze eigen fotograaf Rob Mostert. Al meer dan 60 jaar professioneel bezig, een kunstenaar met een zeer indrukwekkende staat van dienst. Foto’s van talloze popgroepen en populaire artiesten. Maar ook aangrijpende sfeerfoto’s met donkere silhouetten en duistere wolkenpartijen. Van opnames van peperdure schilderijen tot industriële illustraties van strakke technische installaties. Rob heeft het allemaal op zijn palmares. Toch tijd om eens meer aandacht te geven aan deze bijzondere Vriend van Te Werve. Zeker nu hij recent ook nog lid is geworden van de Mycologische Vereniging en uitzonderlijke prestaties neerzet op dit terrein.

Rob, geboren in 1939, was één van de eerste leerlingen van de School voor Fotografie en Fototechniek die in Den Haag werd opgericht. Daar kreeg ie les van de oprichter en directeur Carel Tirion. Die had jarenlang in Wenen gewerkt als politiefotograaf en was een autoriteit op het gebied van microfotografie en forensische fotografie. Anders gezegd: Rob heeft geleerd om op de kleinste details te letten en kan die haarscherp op beeld vastleggen.


Na zijn opleiding trad hij in dienst van een reclamestudie en fotografeerde veel voor ingenieursbureaus. Technisch ingewikkeld omdat alle details in de juiste verhouding in beeld moesten komen. Maar ook popgroepen en andere artiesten stonden voor zijn lens. In 1970 al is ie voor zichzelf begonnen, met een eigen fotostudio. Veel werk voor technische bedrijven en producten, onder andere voor Philips, Kiwa/Vewin. Opdrachtgevers die verlangden dat in één foto duidelijk werd hoe een product in elkaar zat.   

In 1991 verhuist Rob naar Rijswijk; hij was toen al lid geworden van Arti-Shock, de vereniging van alle Rijswijkse kunstenaars. Dat is ie tot op de dag van vandaag. In hetzelfde jaar werd hij ook lid van Te Werve, nu dus al 30 jaar geleden. Voor Rijswijk heeft Rob heel veel gefotografeerd: foto’s bij routebeschrijvingen van lokale wandelingen, foto’s voor de publicatie “Rijswijk rond 2 eeuwwisselingen een wereld van verschil” (René van der Berge en Nanny van Lottum, 2001, waarbij Rob de foto’s maakte voor de tweede eeuwwisseling). Meer recent zijn foto’s voor musea en voor kunstenaars, de archeologische opgravingen op Ypenburg en het Haags Historisch Museum. Zijn liefde voor de natuur en zijn gevoel voor sfeerbeelden leidden tot de veel geprezen solotentoonstelling in Galerie Arti-Shock van 21 april t/m 9 mei 2019.

Kortom, welke Rijswijker, sterker nog, welke Nederlander heeft nog nooit een foto van Rob gezien?

Robs recente project zijn de héle, héle, héle kleine zwammetjes. Daar gaat ie dan: gebogen lopend, leesbril op, met een zaklantaarntje, een macrolens en een plastic tas om op te zitten achter de camera en goed te kijken en te zoeken naar het slijmzwammerig spul. En dan krijg je deze surrealistische resultaten. Op de foto’s zijn ze goed zichtbaar, maar in werkelijkheid zijn deze drie zwammen slechts enkele millimeters groot! De gele bolletjes meten elk niet meer dan 0,2-0,3 millimeter. En dat staat gewoon op Te Werve! Onbekommerd tussen het groen! Wie weet bent u er al talloze malen langs gelopen.

Zo blijkt maar weer: niets blijft onopgemerkt in Robs oog, het oog van de kunstenaar!

 
 

Mvl3-9-21. Foto’s zwammen: Rob Mostert, foto Rob Mostert: MvL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten