maandag 4 januari 2021

 

ECHTE WINTERS OP TE WERVE

Ach, vroeger was alles beter, toch? Neem nou die winters. Regen, wind en af en toe een schraal zonnetje; dat is tot nu toe alles wat we er dit jaar van meemaken. Saaie boel. Neen, vroeger. Tóen had je winters, échte winters.

En laten we daar nou een schilderijtje van hebben! Nou ja, de Cultuur en Natuurhistorische Vereniging Te Werve. En nog wel van Louis Apol, de Haagse schilder die beroemd was om zijn winterschilderingen.

 


Zeg nou zelf; als je dit schilderij ziet krijg je het toch meteen koud. De rillingen lopen je over het lijf. Maar hartverwarmend mooi! 

Louis Apol (geboren in 1850 en overleden in 1936) was een geboren Hagenaar, maar werkte op tal van plaatsen in Nederland en op diverse plaatsen in de VS. Schilder, tekenaar, aquarellist. Het meeste werk maakte hij in onze omgeving: de houtzaagmolen aan de Vliet, het Jaagpad, het Haagse Bos, de Benoordenhoutseweg, Voorburg, de ruïne van de Haagse begraafplaats Eik en Duinen. Dit schilderij van de Poortbrug van Te Werve maakte hij vanaf de Van Vredenburchweg.

Zijn winterlandschappen maakten hem beroemd en geliefd. Toen in 1880 de expeditie van Willem Barentsz (van kort voor het jaar 1600) naar Nova Zembla werd herhaald om een gedenksteen te leggen bij Het Behouden Huys mocht één schilder mee om de tocht vast te leggen. Apol meldde zich direct en werd meteen aangenomen voor deze vier maanden durende reis naar het ijs. Vanuit het kraaiennest tekende hij de avontuurlijke tocht. Door grijsblauw papier te gebruiken brengt elke tekening je onmiddellijk in de sfeer van de barre winter. Eind 2019 werd dat werk tentoongesteld in Museum Panorama Mesdag in Den Haag. 

Het werk van Louis Apol is van een hoog niveau. Zijn schilderijen en tekeningen zijn te vinden in het Haagse Kunstmuseum, in Singer Laren, Museum Teylers in Haarlem, het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht. En natuurlijk bij ons. Al heeft de Cultuur en Natuurhistorische Vereniging Te Werve het wijselijk in bruikleen gegeven aan Museum Rijswijk. Daar wordt dit kostbare schilderij heel zorgvuldig bewaard. Zo kunnen wij ons nu en in de toekomst blijven realiseren hoe ongelooflijk koud de winters vroeger waren, daar bij Te Werve.

MvL,311220                                                                                                                                                                                      Foto: Museum Rijswijk

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten