woensdag 18 november 2020

VEILIG EN BEKWAAM

Wie wel eens heeft gegeten op Te Werve weet wat de koks en de obers kunnen. Hoog geschoold in gastvrijheid en tovenaars met drank en voedsel. Sfeermakers bij uitstek.

Maar er is méér dan het fraaie Landhuis en de Tent van Te Werve Buiten. Een belangrijk deel van de ambiance wordt gevormd door het fraaie kasteelpark. En ook daar gelden eisen van bekwaamheid én veiligheid.

Schoffelen is het probleem niet. Werken met een motorzaag wel: dat is alleen voorbehouden aan gecertificeerde, dus geschoolde medewerkers. We zijn dan ook dolgelukkig dat we nu – naast onze gerenommeerde zaagploeg met hun royale ervaring – ook een aanzienlijk jongere medewerker hebben met “de papieren”: Michel heeft zojuist het officiële certificaat gekregen om bomen te mogen vellen. Ja, u mag thuis zelf van alles doen met uw eigen motorzaag, al zou u er de stoelen mee willen inkorten. Maar op een landgoed mag dat alleen gebeuren door gekwalificeerde mensen.

En met recht. Een motorzaag is een killer. Voordat je een certificaat krijgt moet je examen doen in theorie en praktijk. Weten hoe een motorzaag in elkaar zit, hoe die geslepen moet worden, hoe je de motor onderhoudt, welke wettelijke veiligheidseisen er zijn. Praktisch moet je weten hoe je een boom de juiste kant op kan laten vallen, wat een boom doet die onder spanning staat en wordt doorgezaagd, waar je nog vallende takken kunt verwachten zelfs als de boom al op de grond is gevallen. Daarbij past de nodige werkkleding: een zaagbroek voor het geval dát; gehoorbeschermers vanwege het lawaai, helm en gezichtsbescherming vanwege de rondvliegende spaanders, rubberen handschoenen om de trillingen op te vangen, verstevigde schoenen die de voeten beschermen. Vakmanschap én veiligheid, dat is wat u terecht mag verwachten op Te Werve.


Michel is met vlag en wimpel geslaagd voor zijn examens. Hulde! Onze trouwe medewerker kan nu nog steviger in zijn schoenen staan. 

Nu de winter er weer aan komt gaat de zaagtijd weer beginnen. Weg halen wat is dichtgegroeid, dode bomen uit het bos halen, gevaarlijke takken verwijderen. En dan tijdig weer stoppen zodat de rust op het terrein terugkeert en de vogels er hun nesten kunnen maken: de cyclus die de natuur zo boeiend maakt.   

MvL 17-11-20    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten