donderdag 5 november 2020

 

HET JUISTE PERSPECTIEF

Het wordt vaak ontkend, maar in de loop der tijd hebben de bewijzen zich opgestapeld: kabouters bestaan wel degelijk. Het is maar hoe je ernaar kijkt.

Hele bibliotheken zijn er inmiddels over kabouters verschenen. Grote schrijvers als Grimm, Andersen en Poortvliet wisten al veel langer van wanten en hebben het wel en wee van deze bosbewoners uitgebreid beschreven. Daardoor weten we al veel van hen: hun avonturen, hun woonplaatsen. Zelfs kennen we er een aantal bij naam: Paulus de boskabouter, Piggelmee, Kabouter Plop. Het zijn de filmsterren van de miniwereld. Toch zijn er nog altijd mensen die twijfelen. Zij beroepen zich erop dat nog niemand een kabouter in levenden lijve heeft ontmoet. Dat kan zijn, maar dat geldt voor zoveel zaken in het leven. Het woord “geloven” is er zelfs voor uitgevonden: de vaste overtuiging dat iets bestaat ook al heb je het nog nooit gezien. Het bestaan van kabouters kan vandaag de dag echt niet meer worden ontkend. Het gaat erom dat je er op de juiste manier naar kijkt, het geheel in het juiste perspectief plaatst. Onze fotograaf Rob Mostert is iemand die dat kan. Dat komt ten eerste omdat hij vrij klein is. Hij staat daardoor dichter bij deze illustere wezens. Maar veel belangrijker is zijn bereidheid het juiste perspectief te kiezen. Door die vaardigheid kan hij als geen ander de wereld van deze bijzondere wezens in zijn juiste proporties tonen. Hij weet hoe het eruit ziet, hij kent het bos waarin de kabouters leven. Hij weet welke paden ze inslaan, de plekken waar ze er elke morgen voor dag en dauw op uit trekken om in het bos te werken.

U gelooft het niet? Sluit uw ogen tien seconden, maak uzelf klein en wandel met uw ogen door de onderstaande echt bestaande herfstwereld van de kabouters op Te Werve: een hallucinerende ervaring!    

Fotografie: Rob Mostert                                                                                                                                                                MvL 2-11-2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten