maandag 26 oktober 2020

TOTEMPAAL NAAST TENT OP TE WERVE? HALLUCINATIE?

Misschien bent u aan uzelf gaan twijfelen: stond er nu wel of niet een échte totempaal op het gazon tussen Landhuis en Meer? Naast die grote tent? American Indians in onze contreien? Ver doorgevoerde diversiteit op het landgoed?

Rustig aan, het is allemaal heel goed uit te leggen. Er stond wekenlang inderdaad een prachtige vier meter hoge volledig handgemaakte totempaal op het grasveld. Gemaakt door een kunstenaar die we allemaal heel goed kennen: Aad Holtkamp, de teamleider van onze zaagploeg. Een begenadigd houtsnijder die bomen weet te bewerken tot kunstobjecten. Van 2 centimeter klein tot 4,5 meter groot.

Waarom een totempaal? Aad is al heel lang lid van de Nederlandse Indian Motorcycle Club. Zelf berijder van een prachtig exemplaar dat ie in een uur totaal uit elkaar kan halen maar in anderhalf uur ook weer hélemaal in elkaar zet. Op een kanotocht over de Yukon – imponerende rivier door Alaska en Canada – werd ook Vancouver Island aangedaan. Dat bleek een gebied vol totempalen: voor houtkunstenaar Aad een bron van inspiratie. Eenmaal thuis begon ie meteen aan een totempaal voor de motorclub. De paal bestaat uit vier gestapelde delen die steevast meegaan op de tochten van de vereniging. Dit jaar zou de bijeenkomst van Indian Motorcycle Clubs uit tal van landen plaatsvinden in Nederland. Daar hoort een bijzondere totempaal bij. De rest laat zich raden: corona zette een streep door de bijeenkomst, de totempaal kreeg een Glanzparade op ons landgoed.


Totempalen zijn zeker méér dan versierde boomstammen. Het zijn als het ware monumenten met een duidelijke betekenis. Dat kan zijn een uitdrukking van het karakter van een groep, een grafmonument van een overleden leider, een welkomstgroet, een herdenkingspaal. Het zijn géén religieuze voorwerpen. De uitbeelding is altijd symbolisch. Vaak werden er dieren afgebeeld: een beer, een bever, arend, vogel. Dat was ook goed te zien op de totempaal op Te Werve.

Een goed gelijkende afbeelding van deze Rijswijkse kunstenaar en Te Werve-vrijwilliger is niet direct te vinden. Wel een prent die heel goed zijn karakter weergeeft: een man die altijd aan het werk is. Hier bij het herstel van de brug over de Serpentinegracht. We zijn erg zuinig op hem!

MvL 15-10-2020


Geen opmerkingen:

Een reactie posten