donderdag 1 oktober 2020

 

DECIBELLEN TELLEN

“De helft van de inwoners van Rijswijk ervaart matige tot ernstige geluidshinder”, aldus de GGD-Haaglanden na een onderzoek in 2016*. Brommers, scooters, te hard rijdende auto’s en buren zijn daarvoor verantwoordelijk.

Tja, herrie. Wanneer heb je er last van? In de stille natuur is een geluidniveau van ongeveer 20 decibel normaal, al kunnen wapperende populierbladeren daar wel overheen komen. In een rustige woonstraat is dat 40 dB. Langs een drukke verkeersweg 80 dB. Of je er last van hebt is natuurlijk afhankelijk van tijd en plaats. En van tijdsduur. Maar zeker is dat je ook wel eens helemaal géén herrie aan je hoofd wil.

 Te Werve is bij uitstek een plaats waar je kunt ontsnappen aan het stadse lawaai. Wandelen in het groen, vogels horen en zien, staren over het meer, aangename temperaturen in snikhete zomers. Het maakt ons terrein zo gewild.

Maar…………..ook bij ons kan het tekeer gaan, moeten we erkennen. In de winter jankt op sommige dagen de motorzaag om een woudreus te vellen voordat ie dat uit zichzelf doet. In de zomer moet het gras herhaaldelijk voor onze voeten worden weggemaaid.

Alle reden om voortdurend op de decibellen te blijven letten.

Dat hebben we dan ook gedaan toen we onlangs van De Groene Motor een bon van duizend euro kregen voor de aanschaf van een bosmaaier. Een oude wens ging in vervulling!

De Groene Motor is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland. Bedoeld om vrijwilligerswerk te steunen en te stimuleren bij het groen maken en houden van de provincie. Het geld komt deels van de Provincie, deels van de Nationale Postcode Loterij. Zo winnen wij allemaal óók eens wat!

Bij de aanschaf zijn we niet over één nacht ijs gegaan. We hebben rondgekeken op internet en een dag lang een apparaat op proef gekregen. Bij onze keuze speelde vanzelfsprekend de kwaliteit van het apparaat een grote rol. Maar minstens zo belangrijk waren veiligheid én het geluidsniveau van de bosmaaier. Vanwege de decibellen kozen we een elektrische: als u in het park loopt en u hoort bijna niets, dan weet u dat we ermee bezig zijn!

Graskanten, woest uitgroeiende struiken, riet dat over de schoenen loopt, bamboe dat zijn grenzen niet kent: de bosmaaier weet er raad mee. Vakkundig gehanteerd door Christian, de zeer ervaren vrijwilliger van ons team die buitengewoon zorgvuldig werkt. Altijd bewust van het milieu en oog voor het detail. Hij is ook de coördinator van het Team All Rounders, de mannen en vrouwen die elke week klaarstaan voor groene klussen.

De bosmaaier ervaren we daarbij als een echte steun bij het werk.

Mochten er mensen zijn die óók een bosmaaier willen: de onze ligt veilig aan een heel stevige ketting.   

*Gezondheidsmonitor.ggdhaaglanden.nl. Op dit moment wordt dat onderzoek weer herhaald.

     

MvL28-9-2020

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten