woensdag 16 september 2020

 

HAKKEN, ZAGEN ÉN KOESTEREN

“Bent u nou zo’n vrijwilliger? Ik dacht dat die uitgestorven waren”. We hebben als vrijwilligers niks te klagen over belangstelling van onze bezoekers. We krijgen regelmatig complimenten – dank, dank, dat doet ons goed! – en veel mensen grijpen de gelegenheid aan om een vraag te stellen over Te Werve. Ook wel eens een vreemde vraag, maar áltijd leuke ontmoetingen. Hoe zit het eigenlijk met die vrijwilligers? Wie bepaalt wat ze doen? Hoeveel zijn het er?

Goed om eens uit te leggen hoe het zit. Het terrein is eigendom van Event Company. Zij verhuren het grote landhuis en de tent voor vergaderingen, bruiloften, bedrijfsbijeenkomsten en allerlei andere bijzondere gelegenheden. Het onderhoud van de tuin gebeurt voor een aanzienlijk deel door vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Landgoed Te Werve. Daarnaast worden regelmatig hoveniersbedrijven ingehuurd: voor het maaien van de grote gazons, het periodieke groot onderhoud, het onderhoud van de pompen in het water (voor beluchting, stroming, metingen). Dat alles wordt betaald uit de jaarlijks contributies van donateurs, incidentele giften, subsidies van Provincie en fondsen en bijdragen van de Event Company.

De groep vrijwilligers bestaat uit zo’n 50 mensen. Er zijn er die éénmaal per twee weken komen, of incidenteel voor de vogelnestkasten of de vleermuizen. Er zijn er die tweemaal per week komen, of als er grote bomen gezaagd moeten worden. Er is een fotograaf, er zijn toezichthouders. Kortom: all rounders en specialisten. De ervaring van deze mensen is vaak groot, ook professioneel. Er wordt – gewoonlijk in de ochtend – gewerkt. Elke maandag, dinsdag, donderdag. Soms op woensdag, vrijdag, zaterdag. Alle 52 weken van het jaar, weer of geen weer. Verreweg het meeste is handwerk, soms wordt er gewerkt met motoren. Of je nu werkt met de motorzaag, op een hoge ladder staat, met de zeis maait of een scherpe snoeischaar in je hand hebt: veiligheid staat altijd voorop.

 


Een terrein van 26 hectare schoffel je niet in één ochtend schoon. Zeker niet in voorjaar of zomer. Dan explodeert het groen overal tegelijk. Of in de winter, als in december en januari zo’n beetje alle blad tegelijk van de bomen dwarrelt.

Voor het werk is een uitgebreid werkschema gemaakt op basis van professioneel advies en eigen jarenlange ervaringen op het terrein. Inderdaad, we doen niet zomaar wat! Het gaat immers om een Rijksmonument, beter gezegd: een reeks van Rijksmonumenten. De tuin, de botenloods, de boomgaard, het pomphuis, etc. Daarin ligt ook de motivatie van veel vrijwilligers: we zijn trots op dit prachtige monumentale landgoed, deze zeldzame mooie oase midden in een verder zwaar verstedelijkt gebied met een overdaad aan steen, luchtvervuiling en lawaai. Wie even bij wil komen, veilig wil wandelen of af wil koelen in tijden van hittegolven gaat naar Te Werve. 

Daarom gaan we enthousiast door, met snoeien van uitlopers, het maaien van de bermen, het onderhoud van bloeiende planten, het afzagen van gevaarlijke takken, het uittrekken van brandnetels, het beheersen van de bramen. En halen we dagelijks lege bierblikjes, lege drankflessen, peuken, plastic, plastic, plastic en soms een zwerver uit de bosjes. En elke keer ziet het er na afloop weer prachtig uit en gaan we tevreden naar huis als “ons landgoed” er weer mooi bij staat.

MvL 120820

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten