donderdag 6 augustus 2020

DE BRUGGENBOUWERS VAN TE WERVE

Met een brug met je toch altijd blijven opletten: is ie nog sterk genoeg?

In het Italiaanse Genua kunnen ze daar van alles over vertellen. Maar op Te Werve blijven we alert. De acht bruggen op het terrein worden regelmatig ge├»nspecteerd, hersteld, geverfd, gelakt. De zeventiende-eeuwse monumentale Poortbrug – de oudste brug in Rijswijk - is al in 2016 grondig gerestaureerd. Kort daarop is de houten brug bij het pomphuisje vervangen. Nu was de beurt aan de voorste brug over de Serpentinegracht: een complete vervanging. Hij ligt er weer mooi bij; de stalen binten glimmen bijkans nog, de duurzame planken stralen in de zomerzon. De bouwploeg wist het zweet van het voorhoofd, maar blijft er verder sto├»cijns bij: een klus is een klus. Die klaar je. 

Foto Rob Mostert

Bruggen zijn altijd een verbinding tussen twee delen. Dat geldt zeker voor deze fraaie brug, die zich met een bescheiden boogje over de romantische Serpentinegracht vleit om wandelaars te leiden van het Pad van Labouchere naar het open Plein voor het Landhuis. Een gracht die zich - geheel in de eind achttiende-, begin negentiende-eeuwse stijl van de Engelse Tuin - als een zwierige slinger beweegt lang een keur van geurende planten, exotische bomen en kwakende kikkers die kalm blijven kijken naar smakelijke libellen die zoemend rond de bloeiende waterlelies de aandacht trekken van de verwende mijmerende wandelaar. U begrijpt nu meteen waarom Te Werve de meest populaire trouwlocatie van Zuid-Holland is! En hoe belangrijk dus de brug.

Genoeg romantiek voor dit moment. De Zaagploeg – Aad, Cees, Henk, nog een Henk, Ben, Max (hun leeftijden houden ze angstvallig geheim, maar neem van ons aan dat het hier gaat om een gecumuleerde ervaring van zeker drie eeuwen) – heeft de klus geklaard in slechts twee weken. Zij worden bij dit werk direct opgevolgd door Ruud, onze houtdeskundige en leuningspecialist die gaat zorgen voor stevig houvast aan beide zijden van de brug. Een knap staaltje werk van deze vrijwilligers!

Voor de geschiedschrijvers onder ons: de drie bogen zijn van gegalvaniseerd staal, de brugdelen van duurzaam en schimmelbestendig bankiraihout. Dat alles gefixeerd met 280 slotbouten en stalen kikkers. Dat zit geheid goed voor de komende vijfentwintig jaar!

7-8-2020 MvL  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten