donderdag 26 maart 2020


VIA TUNNEL SNEL NAAR TE WERVE!

Eindelijk een tunnel naar Te Werve, goed voor een snelle verbinding. Aan de ene kant erin, aan de andere kant er weer uit. Geen omwegen, geen stoplichten, geen verkeer van rechts, neen, een vliegensvlugge kaarsrechte verbinding. Er is één “maar”: de maximale doorgangshoogte is nog geen 50 centimeter.

Op voorstel van de stadsecoloog Michel Barendse heeft de Gemeente Rijswijk besloten een faunapassage aan te leggen tussen de wijk Te Werve en Landgoed Te Werve. Met financiële steun van de Provincie Zuid-Holland is het project onlangs gerealiseerd. Binnenkort vindt de afronding plaats, maar nu al kan de passage worden gebruikt.


Wat kunnen we zoal aan verkeer verwachten? Egels, wezels, misschien een hermelijn. De gewone muis natuurlijk, maar ook de spitsmuis, kikkers, bruine padden. Af en toe zal er ook wel eens kat een kijkje komen nemen. En….naar we hopen ook de vos.
Met de doorgang komt voor deze dieren een groter gebied beschikbaar. Een terrein dat door wegen en bebouwing steeds verder was verkleind, maar met deze faunapassages weer wordt geopend. De reconstructie van de Generaal Spoorlaan bood in dit geval de kans om de tunnelbuis aan te leggen. Daarbij blijft het niet; er wordt ook gedacht aan een verbinding naar de Sir Winston Churchilllaan en later naar het Wilhelminapark. Ook Den Haag is op deze manier actief. Daar is een verbinding gemaakt tussen de Koekamp en het Haagsche Bos. Je kunt je voorstellen dat uiteindelijk de hele provincie op een bepaald moment is ontsloten; een prachtig idee als er in ons sterk verstedelijkt gebied veilige routes zijn voor kleine dieren.

“Ja, ja”, hoor ik wel eens, “en dan komt er per jaar één egel door de tunnel”. Nou zal dat wel meevallen, maar zelfs dan is het waardevol. Want op die manier vindt er toch genetische vermenging plaats, wordt de soort sterker en uitsterven voorkomen.
Kortom, Te Werve wordt ook nu weer een stukje mooier en interessanter!

MvL 26-3-20
Foto Rob Mostert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten