woensdag 30 oktober 2019

Het overlijden van Kees Kort

De bomen groot, de planter dood

"Die bomen daar, langs de rand, die heb ik toentertijd geplant. Ik kon ze allemaal tegelijk onder m'n arm dragen", heeft Kees ons wel eens verteld. Inmiddels zijn de bomen groot. En is de planter dood. Op 28 oktober 2019 is Kees overleden. Kees was een begrip. Niet alleen maar coördinator van de vrijwilligers. 's Ochtends was ie de eerste die op het terrein kwam. Klaar om z'n mannen en vrouwen te ontvangen die deze dag aan de slag zouden gaan. Of om een groep te verwelkomen voor een rondleiding.
De man die natuurlijk niet alle, maar wel talloze bomen op het landgoed eigenhandig heeft geplant. Die duizenden bollen en stekjes van meer of minder exotische aard in de grond heeft gestoken, waardoor een waardevol gebied is ontstaan; een rijke oase van 26 hectare midden in een zwaar verstedelijkt gebied.
Een vraagbaak voor van alles en iedereen: welk plantje is dit? Moet die boom gesnoeid worden? Waar ligt de elektriciteitskabel in de grond? Waar loopt de waterleiding? In welk jaar was ook al weer dat pad aangelegd? Hoe groot zijn de hoogteverschillen tussen de Serpentinegracht, het meer en de afwatering op de Vliet? Wanneer is de botenloods verbouwd? En ga zo maar door. Binnen twee minuten kreeg je het antwoord op welke vraag dan ook: de naam van de plant, het jaartal van de verbouwing, een plattegrond van het leidingstelsel. Zacht van karakter, maar onbetwist de harde geheugenschijf van Te Werve. 

Tientallen mensen heeft Kees altijd als vrijwilliger aan zich weten te binden. Je deed het voor Te Werve, maar óók voor Kees. Met kleine aanwijzigen stuurde hij het onderhoud. Allemaal wist je wat je doen moest, altijd kwam ie even langs om te kijken hoe het ging. Een coördinator die iedereen zich zou wensen.

Nog vier dagen te gaan, dan zou Kees tweeënnegentig zijn geworden. Het is er niet van gekomen.  Van de ene dag op de andere is ie vertrokken. Hij laat een prachtig landgoed achter. 
En we weten zeker dat - als onze tijd is gekomen - het er boven prachtig uit zal zien. Want reken maar dat ie binnen de kortste keren een groot leger van vrijwilligers om zich heen heeft weten te verzamelen om het boven eens flink aan te pakken. De hemel wordt groen!

MvL301019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten