donderdag 10 oktober 2019

Herfst, geuren en kleuren!

Een rustige periode, de herfst? Vergeet het maar. Toegegeven, het aantal bezoekers is lager, zeker als het regent, maar de natuur werkt zich een slag in de rondte. Bomen werken hard aan de bevoorrading voor het volgend voorjaar. De paddenstoelen schieten uit de grond, letterlijk met geuren en kleuren. Heel spectaculair op dit moment: de biefstukzwam. Ja, zo ziet ie er inderdaad ook uit: roodgekleurd en als zo groot als een biefstuk van meer dan een pond. We zeggen niet wáár ie staat, want dan zijn we 'm zo kwijt! 





Duizend tinten groen trekken geleidelijk weg uit de miljarden bladeren op Te Werve. De groene bladkorrels - essentieel voor de plant -  worden opgeslagen in de takken om daar te overwinteren. Daardoor wordt in de bladeren het geel en rood zichtbaar, daarna het bruin. Het zomerse proces - water met voedingsstoffen uit de grond halen, verdamping door de mondjes aan de onderkant van de bladeren - komt geleidelijk tot stilstand. Tussen takken en bladeren groeien dunne kurklaagjes die de boom afsluiten; het blad valt af. De groeiperiode is voorlopig voorbij; de suikers die in de bladeren zijn gemaakt zijn opgeslagen in de wortels en staan klaar voor het volgend voorjaar.





Minstens zo actief zijn de paddenstoelen. Paddo's zijn eigenlijk de bloemen van een zwam; de bloem boven de grond, de zwam in de grond. Omdat paddenstoelen vooral uit water bestaan, is al die regen zéér welkom. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond! 
Daar hebben de zwamdraden zich het hele jaar al gevoed met restjes: van takken, eikels, afgevallen bladeren en meer van dat soort lekkernijen. Wie vaak op Te Werve komt weet dat zelf de dikste omgezaagde boomstammen geleidelijk helemaal worden opgegeten: een rotte stam is gebak met slagroom voor al die paddootjes. 

Hoeveel soorten er op Te Werve zijn? Dat is moeilijk te zeggen. Je kunt beter vragen hoeveel soorten zich hebben laten zien:  in de loop der jaren al zo'n 700!

                               


Dat betekent dat de grond vol zit met zwamdraden, al zul je de meeste met het blote oog niet waarnemen. Er zijn inmiddels technieken om dat wel uit te zoeken. En, zo zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt Educatie: "De resultaten van de nieuwe technieken zijn duizelingwekkend. In 5 gram bodemmateriaal vindt men zwamdraden van gemakkelijk meer dan 100 soorten terug. Als het dus veel geregend heeft en het bos vol paddenstoelen staat, zien we eigenlijk nog niet meer dan het topje van de ijsberg"*.
Wie durft daar te zeggen dat het een saaie boel is daar onder de grond?

Onze eigen Te Werve-hoffotograaf Rob Mostert heeft er vorige week de prachtigste foto's van gemaakt. Die willen we u natuurlijk niet onthouden!  

* www.natuurpunt.be
MvL 9-10-19

Geen opmerkingen:

Een reactie posten