maandag 16 september 2019

LANG EN GELUKKIG OF NOOIT WAT GEWORDEN?

Heeft u 'm ook gezien, die advertentie in de Haagsche Courant? Akkoord, 't is al even terug - het was de krant van 6 juni 1935 - maar de vraag blijft lang knagen: hebben ze mekaar nou gekregen of niet? Ik doel natuurlijk op die kleine annonce: 

TE WERVE
Zondag j.l. Jongedame met rose blouse, brede witte hoed en  witte handsch.m.kappen, wordt vr.verz. te schrijven onder No. 4052 bureau van dit blad".  De advertentie was ondertekend met "Plus-four gris". Om wie zou het gaan, wat voor iemand is die afzender, hoe oud, wat waren de omstandigheden? Hoe was het weer?

Hmm, een zondag op Te Werve. Op het terras waarschijnlijk. Na een week werken lekker ontspannen, een beetje spiedend rondkijken met een kopje thee in de hand. In z'n goeie pak. Gesoigneerd. Zou ie rijk zijn geweest? Misschien, maar dan wel krenterig: de afkortingen "handsch.m.kappen" en "wordt vr.verz." duiden op een zuinige advertentie, want elke letter in een advertentie telde mee voor de rekening. Toch wel iemand uit de financieel-economische hoek. Denk ik. Hij wist dat minister Steenberghe van Economische Zaken de volgende dag zou aftreden omdat het kabinet zijn plan niet wilde volgen om de gulden te devalueren. Zijn geld zou dus z'n waarde behouden; hij bleef rijk en kon zich een terrasje wel veroorloven! En de Bataafsche Petroleum Maatschappij had net 40% van de aandelen genomen in de toen pas opgerichte N.V. Nederlandsche Nieuw Guinee Petroleum Maatschappij. Ja, daar wist ie meer van; slim zakenmannetje. Mannetje? Denk het wel, het was in die tijd voor vrouwen en mensen van het X-geslacht niet gebruikelijk om een grijze plusfour te dragen. 
Plusfour? Ja, u weet wel, zo'n pofbroek tot net onder de knieën. (Inderdaad: een drollenvanger). Dat past ook wel bij begin juni. Exacte gegevens over het weer van toen ontbreken, maar de gemiddelde temperatuur begin juni was in die jaren 18,6 graden, dus heel warm was het nou ook weer niet. Maar waarom is ie niet op haar afgestapt: "Dag jongedame, wat heeft u een mooie brede hoed! Wat zijn de kappen van uw handschoenen groot! Wat is uw blouse prachtig roze! Mag ik u een Martini aanbieden?" Of zou ie pas drie dagen later  hebben bedacht dat deze jongedame heel interessant was en de advertentie hebben geplaatst? Nou, geen lefgozer die meteen op zijn doel af ging. Dat is duidelijk.
Mooi, hém hebben we in beeld.


Dat brengt ons bij de jonge dame. Brede hoed; past bij het weer dat toch nét even wat frisjes was. Handschoenen met kappen kwamen daarbij ook goed van pas. Ja, ik denk een dame uit een chique milieu, van goede komaf. Iemand die vast en zeker goed kon lezen en schrijven; ze hád de advertentie dus heel goed kunnen lezen en een brief kunnen schrijven naar No. 4052.  Het had best een goed stel kunnen worden, als......
Maar de krant was in de regen nat geworden, het briefpapier was op, de vulpen was leeg, van de zenuwen stuurde ze de brief niet naar No. 4052 maar naar No. 4025, ze moest helemaal niks van zuk soort kerels hebben, ze haatte plusfours, zéker grijze, ze zat al achter Deterding aan, ze.... ze..... ze had er gewoon geen zin an.  
Tja, zo kan het gaan. De droom spatte uiteen. Da's niks geworden. 

Of kent u dit paar toevallig?
   
MvL 14-8-19
Bron advertentie: Delpher

Geen opmerkingen:

Een reactie posten