maandag 2 september 2019

ZINDELIJK EN BEKWAAM

Bazen en bazinnen kunnen het zelden alleen af. Hulp is geboden. Zeker in de huishouding en in de bediening. De vraag naar personeel is dus van alle tijden. Eens kijken hoe dat op Te Werve is en was. Eerst maar eens even zien hoe het nu gaat. Op de website kun je de oproep anno 2019 vinden: 

Studentenpool Oproepkrachten 
Wil jij tijdens je studie goed bij verdienen en deel uitmaken van ons enthousiaste team medewerkers? Schrijf je dan in bij onze vaste studentenpool oproepkrachten, die wij oproepen bij (grote) feesten, bijeenkomsten en partijen.
Goed bijverdienen in de Horeca:
Leuke baan op een landgoed
Werken op tofste events
Baas over je eigen rooster
Goed betaald
Gezellige collega's
Een dynamische werkomgeving
Kans om heel veel te leren
Ervaring is een pré maar uitstraling, inzet en leergierigheid zijn nog belangrijker.

1967
Modern en enthousiast geformuleerd. Zo klonk het niet altijd. Even een stapje terug in de tijd, naar een advertentie van de Bataafsche Internationale Petroleum Mij. N.V. in de Leeuwarder Courant van 26 mei 1967: "In ons recreatie-oord annex hotel 'Te Werve' is plaats voor enige SERVEERSTERS. Vereisten: enige jaren ervaring, opleiding huishoudschool, bereid bij toerbeurt ook tijdens de week-ends werk te verrichten. Leeftijd 23-35 jaar. Voor inlichtingen kan men zich telefonisch of schriftelijke wenden tot..".   
Hmm, vanachter een streng bureau geschreven. Je ziet de denkrimpels op het voorhoofd van de personeelsfunctionaris.

1917
We stappen 50 jaar terug en lezen in de Delftsche Courant van 24 oktober 1917: "Mevrouw Labouchère, 'Huis te Werve', Rijswijk, vraagt met 1 Nov. een bekwame NOODHULP-KEUKENMEID".  Reacties onder nummer 7339-6 naar de krant".
Dat klinkt als een roep om hulp: we lopen vast! Noodhulp!
1877
Nóg eens 40 jaar terug in de tijd: "Mevrouw VAN PALLANDT Huis Te Werve, Rijswijk bij Den Haag, verlangt met November, tegen hoog loon, eene zindelijke, bekwame KEUKENMEID. Alleen die van goede getuigen voorzien zijn, komen in aanmerking", aldus de advertentie in de Provinciale Overijsselsche en Zwolse Courant van16 augustus 1877.
Goede getuigen, ons soort mensen: geen sloeries in de keuken. 

Oproepkrachten, serveersters, keukenmeid, noodhulp-keukenmeid: de wereld heeft niet stilgestaan. Gelukkig zijn ze allemaal nog steeds zindelijk en bekwaam. 

Mvl 14-9-19


Geen opmerkingen:

Een reactie posten