donderdag 29 augustus 2019

VRIJDAG 19 MEI 2000, ROND 3 UUR IN DE MIDDAG......  

....sloeg het noodlot toe: brand in de botenloods. Groot alarm.  De brandweer snelt toe. 
Uitslaande brand.  Aanvankelijk lijkt de vuurzee beperkt tot het achterste deel van de loods. 
Totdat wordt geconstateerd dat het vuur in en door het dak is gekropen. De loods is hopeloos verloren. De oorzaak is nooit opgehelderd, vermoed wordt dat spelende kinderen fikkie hebben gestookt.

De schade valt niet mee: bedrijfsmachines van het Zuid-Hollands Landschap (dat het terrein destijds beheerde), handwerktuigen, een toevallig die dag geparkeerde auto, een aanhanger, het gaat allemaal in vlammen op. Ook diverse bomen waren te ver en te veel verteerd door het vuur. Gelukkig was het asbestdak al in 1999 vervangen. 


Besloten wordt tot herbouw van de loods, ook al is die op dat moment nog geen rijksmonument. Bij de herbouw wordt zoveel mogelijk materiaal dat nog bruikbaar was opnieuw ingezet. Ook op het dak wordt gebruikt materiaal toegepast: de dakpannen dateren van 1870-1880. Zo kon een mooie nieuwe loods worden opgezet. 
Er zijn wel duidelijke verschillen: de oude loods had ramen en een schuifdeur aan de zijkant, de nieuwe niet. De witte inkleuring van de vakken aan de zijkanten is verdwenen: alleen aan voor- en achterkant is het vakwerk weer wit ingekleurd. De uitbouw richting meer is verdwenen.De sporen van de brand zijn her en der nog goed zichtbaar. In de schuur zijn nog diverse balken te zien met brandschade. Een deel van het verfwerk aan de oostkant van de schuur is ruw door het schroeien van de verf; nauwelijks te zien, maar goed te voelen. En van één van de - nog dagelijks gebruikte - kruiwagens is de bak door de hitte vervormd. Herinneringen. 
De nieuwe loods is zó mooi geworden dat de Gemeente Rijswijk er in 2005 een monumentenprijs voor toekende. Zo kan Te Werve weer pronken met dit Rijksmonument.  Eind goed, al goed.


MvL 1-8-19
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten