maandag 4 maart 2019

DE START VAN EEN APPELTAART

Wie lust 'm niet: de appeltaart? Wie eet 'm niet, die "gezonde taart"? Haastige zoetekauwen onder ons slaan 'm snel en gevoelloos in bij de bakker of in de supermarkt. Wij - de vrijwilligers van de Vrienden van Te Werve - weten wel beter: een appeltaart vraagt voorbereiding, toewijding en zorg. Dat begint met het planten van de appelboom. Op een mooi stuk grond in een rustige omgeving. 
Op 28 februari 2019, hebben we dat bijzondere moment mogen meemaken: Marieke heeft een fraaie Jonagold (Malus domestica Jonagold) geplant op de daarvoor geselecteerde plek in de boomgaard. 
De Jonagold is een kruising van een Golden Delicious en een Jonathan en heeft van beide de beste kwaliteiten: het lekkere van de Jonathan, de houdbaarheid van de Golden Delicious. Kijk, dat is de goeie start. Nu doorgaan...... 

 

Bloem, suiker en boter zijn altijd wel in voldoende mate aanwezig. Dat levert geen problemen op. Veel belangrijker is het recept. De appeltaart is waanzinnig populair. Wie op internet zoekt vindt binnen de kortste keren ruim twee miljoen hits. Dan is het kiezen van het beste recept knap lastig. Talloze sites roemen oma's recept. Daar is voor ons natuurlijk geen beginnen aan: wiens oma? Alsof wij allemaal dezelfde oma hebben! Zo worden we niet wijzer. Hoeft ook niet: wij weten dat de koks van het landhuis uitstekend op hun taak zijn voorbereid. 
Voorlopig wachten we rustig op het uitlopen van het appelboompje. Dat gaat nog even duren, dat realiseren we ons. Maar het moment, dat unieke-water-in-je-mond-moment, die zoete maar ook een heel klein beetje zure belevenis, dat gáát een keer komen. Zeker weten. Hulde aan Marieke!                

MvL 28-2-2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten