donderdag 21 februari 2019

Blote beelden in het bos?
Wie kent ze niet? Die twee op het gazon bij de slotgracht. Prachtige beelden, van een man en een vrouw. Wie zijn het? Op wie lijken ze? Wat hebben ze te maken met Te Werve? Hebben ze het niet erg koud? Er mag dan een dun zonnetje schijnen, dik gekleed zijn ze bepaald niet! 
Zoals altijd is Kees Kort de vraagbaak voor alles wat met Te Werve heeft te maken. Uit zijn feilloze geheugen werd binnen de kortste keren de term "tachtiger jaren" opgediept. Maar dan, hoe verder? Op dat moment bleek dat Kees meer dan vijftig jaar lang in de avonduren een overzicht heeft bijgehouden van alle artikelen die zijn gepubliceerd in het nieuwsblad uit de Shell-tijd. En zo werd binnen vijf minuten een artikel over de aanbieding van de beelden opgediept uit dik drie meter archief. Jaargang 1982, nummer 27. Dáár staan de antwoorden in. Kees, onze eigen browser! Snel, betrouwbaar en niet te hacken.
         
Niks spannends
Eigenlijk is er niet zoveel spannends te melden. Een oud-medewerker van de Shell, de heer J.J. van Rees, heeft ze gemaakt in de periode 1940-1945. Een knap staaltje werk! Toen de heer Van Rees in 1951 overleed was zijn dochter erfgename. Zij en haar man woonden als de familie Klok-van Rees in Heeemstede. In hun tuin kregen de beelden een vaste plek. Toen het echtpaar ging verhuizen naar een appartement moest er een oplossing worden gevonden voor de beelden. Omdat haar vader altijd had gevonden dat de beelden een plek in een park verdienden nam zij contact op met Te Werve, die het geschenk graag in ontvangst wilde nemen. We schrijven 24 juni 1982.

Een kado krijgen is één ding, het uitpakken is nog heel wat anders! Want er moest wel een flinke kraanwagen aan te pas komen om de beelden uit de tuin in Heemstede te halen en stevig neer te zetten op de zachte grond van het gazon naast de slotgracht. En daar staan ze dan, onbeweeglijk , al ruim vijfendertig jaar.

Toch vreemd, tienduizenden mensen hebben de beelden inmiddels gezien. Maar nooit hebben ze een naam gekregen. Heeft iemand een goeie suggestie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten