maandag 4 februari 2019

WEGWIJS

Wie 100 jaar of ouder is herinnert zich misschien nog de buitenplaats Te Werve zoals die was vóórdat de Bataafse Petroleum Maatschappij - nu Shell - het terrein kocht. Dat is immers 97 jaar geleden. Om je dit soort dingen te kunnen herinneren moet je toch wel minstens drie jaar oud zijn geweest. Alle anderen kennen het gebied dus uit de Shell tijd. Toen moest je met je kaart langs de portier bij het voetbalveld en de sintelbaan het terrein op.  Ging je direct naar rechts en aan het eind links, dan kwam je langs het tweede hockeyveld, het basketbalveld en bij het zwembad. En dan was er nog het volleybalveld, de tennismuur en -banen en wat al niet.  Allemaal sportterreinen.  Dat is inmiddels vergane glorie. En daarmee zijn veel oude namen van vóór de sport-tijd weer teruggekomen. En hele nieuwe namen ontstaan.


Even rondleiden?

Ik zal u een korte rondleiding geven. Wie bij de poortbrug binnenkomt ziet links de Drielindenweide. Verder lopen en naar links over het Laantje van Kort; kijk je daar naar rechts dan zie je tussen de bomen door de Geitenwei. We keren om, lopen terug voorbij het Botenhuis door de opening in de tuinmuur, waar rechts de Oranjerie in restauratie al staat te pronken. Even langs de Engelse tuin en de Boomgaard. We slaan de Seringenberg en de Vrijersheuvel over om voor het meer langs te gaan. Iets verder, ja dat is de Duiventoren op het Plein. Even verder naar rechts langs de Kippentuin. Ga de Serpentinegracht over en langs de Rozentuin; vergeet het Pad van Labouchere en loop langs De Laagte - niet Het Zicht op gaan!  -naar het Oude Beuken-Eikenbos, de Bostuin, het Jonge Beuken-Eikenbos en het Eikenbos naar de Vlinderwei. Dan is het verder simpel: via de Laan van Bode, langs Kuwait en de Kleine Biesbos over De Dijk. Steek het Sluisje over en ga rechtdoor. Plots staat u bij het Paviljoen. Nee? Staat u heel ergens anders? Tja, dan bent u flink verdwaald. Jaap de Portier bellen lukt niet meer; die is allang vertrokken. 
Ons advies: blijf rustig staan. Maandagochtend vinden de vrijwilligers u ongetwijfeld! Een warme kop koffie van Kees brengt u weer op de been. 

MvL

2-2-2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten