dinsdag 2 juli 2024

WIE IS TOCH DIE VREEMDE HEER…?

`Door de weide stap, stap, stap, op z`n lange benen. Met z`n vleugels klap, klap, klap, vliegt hij ginds daar henen. Wie is toch die vreemde heer…`

Een paar regeltjes van een kinderversje uit mijn jeugd. Het liedje gaat eigenlijk meer over ooievaars, maar die willen niet echt op Te Werve wonen lijkt het. Er staat een prachtig `nieuwbouw`-paalnest op het veld bij de voormalige sintelbaan maar ik geloof niet dat het al eens werd bewoond door een echtpaar ooievaar.

Wie we wel veel zien op Te Werve zijn blauwe reigers. Dat zijn ook best wel vreemde heren… Of zijn het dames en hoe zie je het verschil?

Op de website van Vroege Vogels lees ik dat de mannetjes en vrouwtjes blauwe reiger een identiek uiterlijk hebben. Dat het voor de reigers zelf kennelijk ook moeilijk is om de andere sekse te herkennen. `De hofmakerij gaat gepaard met veel ceremoniële gebaren. Uit de reacties op zijn gebaren kan de reiger opmaken of hij met een mannetje of vrouwtje te maken heeft.` Als dat niet vreemd is...

Blauwe reigers zijn respectabele vogels, 80-102cm hoog en de vleugels hebben een spanwijdte van wel 110-145cm. Op hun website beschrijft de vogelbescherming de blauwe reiger als volgt; `staand op hoge poten is de blauwe reiger niet moeilijk te herkennen. De naam 'blauwe' is misschien wat teleurstellend; de vogels zijn vooral grijs. Een blauwe reiger - zeker jonge vogels - kunnen er verfomfaaid uitzien. Maar een volwassen vogel, aan het begin van het broedseizoen, is prachtig om te zien. Een paar lange, sierlijk afhangende veren vanaf de zwarte kopstreep. Geeloranje dolksnavel, afhangende sierveren over keel en op de rug. De vlucht is traag, daarbij houdt de blauwe reiger de nek ingetrokken en lijkt daardoor wat 'kop-zwaar'. De poten steken in vlucht duidelijk achter het lichaam uit.` Werkelijk prachtig om te zien zo`n traag en laag overvliegende reiger!

En ken je dat geluid dat die beesten maken? Uit het niets een harde verdragende schreeuw, ik schrik er telkens weer van op.

Deze indrukwekkende vogels op landgoed Te Werve zijn echt om van te genieten. Vaak zit er ééntje op de reling van het witte bruggetje te chillen. Pas nog, langs het grachtje bij de botenloods, zag ik er ééntje razendsnel met z`n kop het water in schieten om vervolgens de prooi naar binnen te werken. Aan de rand van het grote meer staan de blauwe reigers ook graag, met veel geduld speurend naar de niet te versmaden rivierkreeftjes en natuurlijk vis, het hoofdbestanddeel van hun maal. Mollen en muizen staan ook op het menu. Dus ik denk dat het op Te Werve goed toeven is voor deze gasten. 


Blauwe reigers maken hun nest hoog in de bomen, ook daar voorziet het landgoed in. Alhoewel er veel nesten zitten in het aangrenzende Rijswijkse Bos. Ze hebben een voorkeur voor plekken waar rovers niet of moeilijk bij kunnen. Het mannetje verzamelt de bouwmaterialen en het vrouwtje bouwt het nest. Het  wordt meerdere jaren gebruikt en bestaat uit takken, soms aangevuld met riet- en waterplanten. Het nest kan door een roofvogel worden `gekraakt`. Dat lijkt me niet ondenkbaar want op Te Werve huizen ook verschillende soorten roofvogels. 

Blauwe reigers broeden van februari tot en met mei meestal in hun slordige kolonies in de bomen, maar steeds vaker ook solitair. De eieren, meestal vier tot zes stuks, worden in 23 tot 28 dagen uitgebroed en na een week of zes fladderen de jongen al een beetje rond, maar blijven vaak nog anderhalf tot drie weken op en bij het nest.

Ook in de stad is er een grote kans dat je reigers tegenkomt. Er zijn mensen die helemaal niet gek zijn op deze langpotige brutale vliegbeesten, er wordt nog weleens geklaagd dat de vijvers leeggeroofd worden door deze hardnekkige volhouders. 

Op de balustrade van mijn piepkleine balkonnetje, op een steenworp afstand van landgoed Te Werve, krijg ik ook zeer regelmatig bezoek van een blauwe reiger. Ik moet eerlijk bekennen dat het best ongemakkelijk voelt, zo`n vreemde heer met van die priemende ogen zo dicht op mijn huid in mijn eigen territorium. Haast niet te geloven dat het vroeger schuwe vogels waren.

IG 25-6-2024


Geen opmerkingen:

Een reactie posten