woensdag 8 april 2020


HAKKEN EN ZAGEN, ALLES KAAL?

Veel mensen zijn zeer betrokken bij Ter Werve. Onze Vrienden natuurlijk, maar ook mensen die er alleen maar langs lopen en zo genieten van het groen. Ze koesteren net als wij de bomen en de struiken, de vele vogels, de paddenstoelen, de rondhuppelende konijnen en de ooievaars die regelmatig een kijkje komen nemen.
Geen wonder dat ze onrustig worden als in de winter de motorzaag jankt en er bomen omvallen. Als ook de struiken nog eens worden gesnoeid dan wordt het landgoed – zeker als er geen blad meer aan de boom zit - haast doorzichtig. Waarom dat hakken en zagen?




Te Werve is een buitenplaats van historisch belang. Dat belang zit ‘m in talloze elementen van en op het terrein. Wist u dat van de 88 Rijksmonumenten in Rijswijk er niet minder dan 10 op Te Werve staan? U moet dan denken aan het Landhuis, de Poortbrug, de Botenloods, de Duiventoren, de Oranjerie. Stuk voor stuk juwelen die door de Rijksoverheid op de officiële Rijksmonumentenlijst zijn geplaatst. Ook de “historische tuin- en parkaanleg” is een Rijksmonument. Dat is natuurlijk een prachtig compliment waar we hartstikke trots op zijn. Maar het brengt ook verplichtingen met zich mee: we moeten het zorgvuldig onderhouden in de stijl van een historische buitenplaats. Dat brengt hoge kosten met zich mee. Gelukkig krijgen we daarvoor regelmatig een financiële bijdrage van de Provinciale Overheid. Die is verantwoordelijk voor de uitvoering van het monumentenbeleid van het Rijk. Die bijdrage is niet toereikend en daarom hebben we de Vrienden met hun jaarlijkse contributie hard nodig.

Voor het onderhoud is het van belang te weten dat Te Werve géén bos is en ook géén stadspark. Het is een tuinpark bij een buitenplaats, in Engelse stijl. Daarbij is ook de locatie van belang: in het westen van het land, met restanten van eeuwenoude strandwallen. De elementen van het terrein – gebouwen, beplanting, strandwal, kaagberg, serpentinevormige waterloop en vijverpartij – hangen met elkaar samen. In de uitwerking zie je dat terug in de verschillende soorten beplanting, zichtlijnen, gazons, schelpenpaden, etc.

Elke dag van het jaar is er in dit cultuur-natuurgebied van alles gaande: elke boom en elke struik groeit en bloeit, allemaal tegelijk. Als we niet elke week de zaak bijhouden groeit het gras over de paden, sluiten de struiken het hele gebied af, groeien de bomen uit tot kale staken met alleen groen in de toppen. Vandaar die motorzaag elke winter. Eens in de paar jaar krijgt het terrein een grote beurt. Professionele bedrijven maken dan een forse slag. Gebaseerd op een zorgvuldig uitgedokterd plan van een professional op het gebied van cultureel erfgoed en met instemming van de Provincie.

Zo wordt Te Werve als pronkjuweel van Zuid-Holland elke dag van het jaar zorgvuldig en met heel veel liefde in stand gehouden….
     

MvL
2-4-2020    
 




1 opmerking:

  1. Een zeer geweldige blog post. We zijn echt dankbaar voor uw blog post. U zult een heleboel benaderingen vinden na het bezoeken van uw post. amsterdam genetics

    BeantwoordenVerwijderen