maandag 21 januari 2019

TE WERVE'S HENK IN HET GOUD
Rijswijkse huis-aan-huisbladen hebben er al melding van gemaakt: onze vrijwilliger Henk Holtkamp heeft half januari de Actief Oud is Goud Award gekregen. Een prijs voor oudere vrijwilligers. Henk voldoet dubbel en dwars aan die voorwaarden: heel actief en mooi op leeftijd! Voor hem en zijn maten van de "Zaagploeg" is geen boom te groot om als dat nodig is het loodje te leggen. Maar ook voor andere klussen draait hij zijn hand niet om. Lees het verhaal van een gemotiveerde Rijswijker die Landgoed Te Werve al héél lang kent. Vroeger als kwajongen, nu als vaste vrijwilliger om ons fraaie landgoed in stand te houden

Alweer flink wat jaren is Henk Holtkamp - Rijswijker van geboorte én in hart en nieren - regelmatig te vinden op het landgoed. Met andere stoere makkers zorgt hij voor het snoeien en zo nodig omzagen van oude woudreuzen om te voorkomen dat ze ongewild naar beneden komen. De zaagploeg bestaat uit een man of zes, zeven die vaak op maandag (maar wel buiten het vogelbroedseizoen) aan de slag zijn. Met bomen of met andere grote klussen. Hun gemiddelde leeftijd van rond de 70 is geen indicatie van ouderdom maar van ongekend veel ervaring. Hoogwerkers en motorzagen van 80 cm zijn voor deze vrijwilligers wat een snoeischaar is voor de hobbyist die zijn tuin bijhoudt.


Héél wat anders dan wat Henk vroeger deed: opgeleid als timmerman op school en in de praktijk heeft hij vooral gewerkt als betonvlechter. Tal van bruggen, viaducten, het oude zwembad, het Lodewijk Makeblijde College en de Schipholtunnel staan op fundamenten waaraan Henk heeft meegewerkt. En dat 48 uur per week, begonnen met een loon van 8 gulden. Maar geen dag met tegenzin gewerkt. Typisch Henk: opgewekt, gemotiveerd, altijd aan de slag. Samenwerken met je maten.


"Kwam je vroeger ook al op Landgoed Te Werve", vraag ik. "Ja, als kwajongen, klommen we door het hek, hoopten we dat we gepakt werden door Jan Bange, de agent. Moest je in de zijspan mee naar het bureau. Totdat ze door hadden dat we dat juist leuk vonden. Toen moesten we vóór de motor uit lopen". 


"Wat raad je andere vrijwilligers aan om die Award te winnen? Hard werken en oud worden"? "Nou nee, oud worden is gewoon geluk hebben. Ik ben altijd gezond geweest. Heb wel eens in het ziekenhuis gelegen, maar dat was omdat ik met een brommer dwars door een auto wilde rijden. Dat ging niet". Zó doe je dat, die Actief Oud is Goud Award winnen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten