zaterdag 18 oktober 2014

Politiek-groene belangstelling


Zaterdag 11 oktober jl gaven Myra Meijering en Marjo Hess op verzoek van GroenLinks Rijswijk een rondleiding voor  leden en niet-leden. Ruim twintig deelnemers lieten zich de bijzondere aspecten van het landgoed vertellen en deden zelf enthousiast mee in het ontdekken van allerlei schoonheid:

de gingko boom, de zaaddozenvan de Anna Paulownaboom,
een verborgen schat aan aardsterren. Niet velen zullen weten dat er zo’n 700 paddenstoelen zijn geinventariseerd in Te Werve! Natuurlijk ging het ook over het beheer en het behoud van het landgoed, een beheer waarin vrijwilligers een voorname rol spelen.  Een landgoed dat langs de Put in het voorjaar orchideeën  en kievitsbloemen laat zien, terwijl dat zelfde seizoen elders in het gebied de zeldzame Paarse schubwortel te bewonderen is.


De gemeente heeft in 2008 een onderzoek laten doen naar de condities voor verschillende vleermuissoorten in de landgoederenzone waar Te Werve deel van uitmaakt.  De  holtedichtheid in Te Werve bleek van de landgoederenzone het grootst; hoe het er nu exact voorstaat met de vleermuizen op dit moment in Te Werve, is onbekend.


De deelnemers bleken zeker niet allen bekend met de Stichting Vrienden van Te Werve en de mogelijkheid om donateur te worden en daarmee toegang tot Te Werve te krijgen. Dus was het naast aandacht voor de natuur een mooie gelegenheid die stichting meer bekendheid te geven. Het laatste stuk van de wandeling, door het Luk van de wandeling, door het l. aantje van Kort, liet een geanimeerd gesprek zien tussen gidsen en deelnemers: een gesprek dat wellicht later hopelijk nog verder binnen de gemeente(politiek) wordt voortgezet.

Marjo Hess

Geen opmerkingen:

Een reactie posten