dinsdag 6 mei 2014

Nieuwe bomen op Te Werve

In het afgelopen voorjaar zijn er zes nieuwe bomen aangeplant op Te Werve.

Dit zijn, aan het grasveldje vlak bij de ingang naar het tennispark, twee moerbeibomen.

Moerbeibomen 
Een witte moerbei (Morus alba) en een rode moerbei (Morus rubra), die beiden ter ere van twee vertrekkende bestuursleden van Club Te Werve zijn aangeplant.


Zwarte moerbei
De witte moerbei komt oorspronkelijk uit China waar hij de waardplant voor de zijderups is. Deze boom is interessant vanwege het record voor de snelste beweging in de plantenwereld. De meeldraden schieten stuifmeel weg in een beweging van 25 microseconden. Deze beweging is daarbij meer dan de helft van de snelheid van het geluid.

De rode moerbei komt van nature voor in het oosten van de Verenigde Staten. De vrucht is een vruchtverband van meerdere kleine bolletjes en lijkt op een braam. De vrucht is 2-3 cm groot en rijpt via rood naar donkerpaars. De vruchten zijn eetbaar en smaken zoet-aromatisch. De vruchten kunnen verwerkt worden in taartvullingen, jam en gelei.

Verder staan er vier nieuwe bomen aan de Serpentinegracht. Vanuit het landhuis gezien zijn dit een:



Katsura of koekjesboom
Katsura of koekjesboom

Koekjesboom of Katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum).
Deze uit Japan en China afkomstige boom is vaak meerstammig en heeft eirond tot hartvormige bladeren, die eerst dofgroen van kleur zijn en in het najaar van geel naar oranje verkleuren. Vanaf midzomer ruikt het loof naar, karamel, kaneel, koekjes wat hem uiteraard zijn naam bezorgd heeft.




Zilveresdoorn

Zilveresdoorn (Acer saccharinum).


Deze uit Noord-Amerika afkomstige boom heeft diep ingesneden, 5-lobbig tot 5-delig blad wat groen is en
aan de onderzijde grijs-wit met een rode bladsteel. In de herfst verkleurt het blad naar geel, met een bonte mix van oranje tot rood. De boom staat het liefst op een vochtige plek.


                         


Hemelboom
Hemelboom (Ailanthus altissima),
vanuit het landhuis gezien rechts van het pad.

Van deze uit China en Korea afkomstige boom wordt gezegd dat hij tot in de hemel groeit. De bladeren zijn oneven geveerd, aan de bovenzijde donkergroen en aan de onderzijde grijs- tot blauwgroen. Van juni tot augustus bloeit de hemelboom met groenwitte bloemen die in het najaar ‘helikopter’ - achtige zaden krijgt, zoals we dat van de esdoorn en de es kennen.



Judasboom

Judasboom (Cercis siliquastum),

vanuit het landhuis gezien links van het pad

Volgens de overlevering zou Judas zich hieraan verhangen hebben maar meer waarschijnlijk is het dat de naam verwijst naar Judea, naar het gebied in Israel waar deze boom van nature veel voorkomt. Er worden geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend en volgens de alternatieve geneeskunde zouden onderdelen van de boom trombose kunnen voorkomen.







                                                                                                                                             

Geen opmerkingen:

Een reactie posten