donderdag 24 april 2014

Gevlekte en Italiaanse aronskelk


Omdat ik de stinsenplant Aronskelk zo’n wondertje van de natuur vind, wil ik hierover graag vertellen.

De Gevlekte aronskelk bloeit het eerst in het vroege voorjaar. De Italiaanse komt ongeveer 2 weken later in bloei. Als je hem opensnijdt, zie je wat op bijgaande afbeelding aangegeven is. Het bovenste gedeelte is de bloemschede, met daarin groeiend de bloeikolf. Deze is bij de Gevlekte grijs/paarsachtig, bij de Italiaanse gelig. Daaronder bevindt zich de zgn. ketel, waarin zich bovenin het mannelijk gedeelte en onderin het vrouwelijke gedeelte bevinden. Helemaal bovenin zitten borstelharen. Het vrouwelijke bloemdeel wordt het eerst rijp. In de ketel kan het dan 40 worden. De bloeikolf gaat door die warmte flink stinken, een soort mestgeur. Die geur en de warmte trekken tientallen heel kleine vlindermuggen aan, die langs de borstelharen in de ketel terechtkomen. Daar is het warm, en zoetig van de nectar. Ze verblijven daar een paar uurtjes. Intussen wordt het mannelijk stuifmeel rijp. De borstelharen verslappen, waardoor de vlindermuggetjes eruit kunnen vliegen. Ze nemen en passant stuifmeel aan hun lijfjes mee en gaan een volgende bloem (ketel) in en bevruchten zo de vrouwelijke bloem onderin.

Het bestoven vrouwelijke gedeelte van de bloem vormt in het najaar een oranjerode vrucht, zoals op bijgaande afbeelding te zien is.
Tijdens excursies is het wel voorgekomen, dat we een bloem opensneden en er een wolk van vliegjes uitkwam. Ook bleven er de nodige in de ketel achter, die in de strijd gebleven waren met maar bijv. één vleugeltje of één pootje. Boeiend om te zien.

                        Thea Veelenturf-van der Velde

Kijk ook naar gevlekte aronskelk op Vroege Vogels van 29 april 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten