donderdag 5 september 2024

 

HET HONDERDSTE BLOG van Martin van Leeuwen is onlangs verschenen. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen; Martin vindt het tijd om het stokje over te dragen.

Enige tijd geleden, na een ochtend werken op het landgoed, heeft Martin aan de tuintafel achter het koetshuis zijn laatste blog over klaver voorgelezen. Zijn toehoorders waren collega vrijwilligers, Rozella de Klaver en Mirco Cuppens. Die  laatste twee kwamen aanzetten met een enorme taart en cadeaus om Martin te bedanken.

                                
    foto: JG

Rozella sprak Martin toe en vertelde hoe blij ze is met zijn vele mooie verhalen. Verhalen die op de site van Vrienden van Te Werve zijn vastgelegd voor het nageslacht.

Ze blikte terug op het eerste “koude” blog over schaatsen op Put en over pannetjes heet water om scheuren in het ijs te repareren. Verder noemde zij o.a. het verhaal over de vierde bel van Te Werve die nu in Ghana dienst doet als schoolbel. Een volleybalwedstrijd tussen Amerikanen en Russen. De flora en fauna van Te Werve, omgewaaide bomen en de zaagploeg die dan in actie komt. Peren uit de boomgaard waarvan appeltaart werd gemaakt. Kortom heel veel blogs over heel veel uiteenlopende onderwerpen.

De informatie voor zijn verhalen haalde Martin uit allerlei bronnen. “Het begon met ideeën: die zijn overal op het terrein te vinden. Planten en dieren, werkzaamheden, gebouwen: er is zoveel interessants. Achtergronden en informatie zijn te halen uit oude kranten en tijdschriften (vooral uit Delpher), boeken, Wikipedia, kennis die mensen op Te Werve hebben, van alles. Soms ook uit onderzoek dat eerder was gedaan, bijvoorbeeld door Kees Kort en Bart Tent. Of door Chris Gutjahr, die in zijn beroepsleven  geoloog was en dat als hobby voortzette op Te Werve.” Ook de jaarboeken van de Bataafse Petroleum Maatschappij werden regelmatig geraadpleegd. Martin vond het heerlijk om zaken over de historie van het landgoed op te zoeken. Zo’n verhaal zong dan dagen rond in zijn hoofd om uiteindelijk als blog te verschijnen op de site van Vrienden van Te Werve. Zijn verhalen werden altijd  geïllustreerd met een foto, bij voorkeur van Rob Mostert.

Als kind had Martin al plezier in het schrijven. In de zesde klas begon hij met een vriendje een schoolkrant. Later in zijn werkzame leven heeft hij veel geschreven, vaak over politiek. Maar Martin doet veel meer dan schrijven alleen. In de allround ploeg zie je hem zeer regelmatig werken aan de gebouwen op Te Werve, veel schilder-, onderhouds- en reparatieklussen en hij helpt natuurlijk mee in het groen.

Op 16 juni 2015 had Martin een eerste gesprek met Kees Kort, de dag erna is hij gestart als vrijwilliger. Hij loopt hier dus al ruim negen jaar rond!

“Deze parel in stedelijk gebied mede helpen in stand te houden”, noemt hij als drijfveer voor zijn enthousiaste inzet op dit landgoed. “Echt werken, dingen doen met je handen!” De prachtige natuur en het monumentale van Te Werve. Het uitstekende contact met eigenaren en het personeel van de Event Company. De prettige samenwerking over gezamenlijk gebruik van materialen e.d. en het overleg met Peter Schenk, verantwoordelijk voor het landhuis. “Dit alles draagt enorm bij aan het plezier van het werken op het landgoed.”

Aan zijn werk als vrijwilliger komt binnenkort een eind. Martin heeft besloten om per 1 november te stoppen. Aan mij de eer om de schrijverspen over te nemen. De pen die ik tijdens het eten van die enorme  taart van hem cadeau kreeg.

Dank je wel Martin, we hopen je nog vaak tegen te komen op Te Werve!

IG 31-8-2024

Geen opmerkingen:

Een reactie posten