maandag 23 januari 2023

 

SUIKERZOET

Om het landhuis heen ligt een tuin van 26 hectares groen en water. Een paradijselijke omhulling van een romantisch bouwwerk. Die tuin is de trots van de vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Landgoed Te Werve. Elke week wordt er gewerkt aan het onderhoud, een niet aflatende klus, alle 52 weken van het jaar.

Maar ze doen het niet voor niks! Een prachtige natuur is de beloning. Alle tinten groen, vogels en vlinders, paddenstoelen en zoemende insecten.

En…. niet te vergeten: elk jaar trakteert Te Werve ons op een heerlijke lunch of diner.

Werkelijk uitstekend verzorgd, we voelen ons verwende gasten in een sterrenrestaurant.

Hulde aan Jeffrey, Mark, Leon en Ivar, koks die ook dit jaar de lat weer erg hoog hadden gelegd. Met zwier en stijl uitgeserveerd door Conrad, Paul en Noud die de bediening voor hun rekening namen, tip-top!  

Die traditie van koken op hoog niveau is één van de sterke punten van Te Werve.

Dat weten inmiddels al die echtparen die hun ja-woord gaven op het terrein en hun duizenden bezoekers. Bijna dagelijks arriveren ook de vergadertijgers om in de vertrekken hun ernstige vergaderingen te houden, volgens mij vooral om na afloop nog “een hapje te eten”.

 

Snuffelend in oude archieven blijkt dat die kookkunsten niet van vandaag of gisteren zijn. Precies 65 jaar geleden lieten de koks van Te Werve ook al een machtig staaltje vakmanschap zien: bij gebrek aan een wit romantisch Te Werve – er werd toen ook al vaak geklaagd over het ontbreken van sneeuw in de winter – produceerden zij een suikerzoete kopie van de Poortbrug en de Portierswoning bij de ingang. Vele kilo’s suiker, heel veel geduld en eendrachtige samenwerking waren nodig voor de productie van deze “bouwwerken-om-op-te-vreten”. Misschien herinnert u zich de namen nog: Mol, Mantel en Van Melzen waren de namen van het drietal dat vanaf dan bekend werd onder de naam “Winterkoningen”.

Zulke tafelversieringen worden vandaag de dag niet meer gemaakt, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

 


      

Mvl19012023

Foto gerecht Marielouise Lehr. Overige foto’s anonieme fotograaf.

Bron Maandblad Olie, bijlage bij februari 1958

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten