donderdag 10 augustus 2017

Restauratie Oranjerie Landgoed Te Werve


In dit najaar wordt gestart met de restauratie van de Oranjerie op Landgoed Te Werve. Het doel is de karakteristieke oranjerie die beeldbepalend is voor het totale landgoed in ere te herstellen.

Korte omschrijving Oranjerie

De oranjerie maakt deel uit van buitenplaats Te Werve. De op rechthoekige grondslag gebouwde bakstenen oranjerie dateert uit het midden van de 18e eeuw met een 19de-eeuws aanzien. In de verkoopakte uit 1807 wordt de oranjerie genoemd. Het pand bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak.
De voorgevel is voorzien van een steekkapje in het midden waarin een halfrond venster en daaronder grote vensterpartijen. De noord- en westgevel zijn blind uitgevoerd met tegen de westgevel de diagonaal gemetselde schoorsteen. In de top van de oostgevel is een luik met dubbele paneeldeuren en met ijzeren sluiting/beslag aangebracht.
 
De Oranjerie komt al voor op de tekening “Panorama op Rijswijk” van Jan de Beyer in 1750. Het panorama, gezien vanaf de Lange kleiweg, omvat van links naar rechts de buitenplaatsen tussen Ockenburg en buitenplaats Pasgeld. Op een uitvergroting van een gedeelte daarvan zijn de gebouwen van Te Werve te herkennen, waaronder de Oranjerie.

De Oranjerie is aangemerkt als Rijksmonument.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen